Kérdések önmagadhoz

Enni vagy nem enni?...ez itt a kérdés

2018. december 14. 00:55 - B.Molnár Judit

kaja.jpg

A táplálkozás alapvetően egy olyan élettevékenység, amely során az élőlény a szervezete felépítéséhez szükséges anyagokat és energiát biztosítja. Egy egyszerű folyamat, amely során a felhasznált anyagokat pótoljuk. Valóban csak ennyi lenne?  Egy tapírnál lehet, de az embernél biztos, hogy nem. Mi nem is táplálkozunk, hanem étkezünk, eszünk, falatozunk, csipegetünk, nasizunk, zabálunk...Tudunk enni örömünkben, bánatunkban, magányunkban, társaságban. Étkezésünkre iparágak épülnek. Az ételnek szerepe van közösségi életünkben, érzelmek tapadnak hozzá, művészi alkotássá válhat.

Így év vége felé egyre szaporodnak az olyan események, amelyek lehetőséget adnak a közös étkezésekre és ezzel együtt a túlevésre.

Bizonyított tény, ha karnyújtásnyira letesznek az asztalunkra egy kis eszegetni valót, akkor biztos, hogy fogunk is belőle enni, ha, nem esszük meg az egészet. Ha már lépéseket kell tenni érte, nem biztos, hogy megkóstoljuk. Ugyanígy ismert az is, hogy társaságban hajlamosak vagyunk akkor is enni, ha egyáltalán nem vagyunk éhesek. Az étel látványa, a többiek önfeledt falatozása, az illatok óhatatlanul evésre kényszerítenek.

Így decemberben a mikulás - karácsony - szilveszter hármasa mellé még beröppenhet néhány névnap, születésnap, céges buli, baráti összejövetel, óév búcsúztató. A csendes hónapokat felváltja egy véget nem érő kulináris orgia.

Hogyan érd el, hogy karácsony másnapjára ne kerüljön ki a MEGTELT tábla a gyomrodra?

Ha evős eseményre mész, ne akkor kezdj el hirtelen diétázni, mondván, nem akarsz elhízni. Ne változtass étkezési szokásaidon. Egyél akkor és úgy, ahogy szoktál. Ne hagyj ki étkezést, mondván majd ott úgy is tele zabáltatnak. Ha éhesen mész, biztos így lesz, magadtól is megteszed, még kínálni sem kell.

Ne kezdj el szorongani, hogy mi lesz, ha állandóan kínálnak. Egyértelmű, hogy kínálni fognak. Ha nemet mondasz, akkor még inkább. Így mindig vegyél az ételből. Annyit, mint normális körülmények között. Ha több fogás vár, akkor a több fogás összességében ne legyen több, mint az amúgy is elegendő egy adag ételed. Ha már tele a tányérod, nyugodtan falatozhatsz belőle annyi ideig, mintha már hatszor szedtél volna.  Amíg étel van a tányérodon, nem piszkálnak egy újabb adaggal.

Mi van, ha azon kapod magad, hogy viszonylag optimális adag elfogyasztása után, jóllakottan, beszélgetés közben önkéntelenül másolva mások mozdulatait, nyúlsz egy újabb falatért, egy kis sütiért?

Kérdezz!

Kérdezd meg magadtól, hogy miért szeretnéd megenni a kiszemelt harapnivalót? Éhes vagy? Csak a szemed kívánja? Később nem lesz lehetőséged enni belőle? Baj, ha nem ehetsz belőle? Netán unod a társaságot? Biztos, hogy itt, az étel mellett kell beszélgetni? El tudnál távolodni az ételtől? Mi lenne, ha inkább egy kis vizet innál? Te akarsz enni, vagy mások evése kényszerít? Meddig van a gyomrod kajával? (Lehet, hogy torkig?) Biztos, hogy égető szükséged van arra a sokadik falatra? Hogy fogod érezni magad, miután túlpakoltad a gyomrod? És akkor, ha ezt napokon, heteken keresztül többször elköveted?

Ez elég sok kérdés, hogy elmenjen a kedved a túlevéstől. Ha kevés  lenne, ne kíméld magad. Falánk önmagaddal lehetsz kíméletlenebb is, kérdezhetsz keményebbeket is.

Ha kapcsolatban vagy önmagaddal, a testeddel, fel tudod ismerni, hogy mikor vagy valójában éhes és mikor eszel élménykeresés kedvéért.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onkerdezo.blog.hu/api/trackback/id/tr8514479682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.12.15. 09:32:57

Az efféle blogok számomra mindig a legfőbb érvnek tűnnek a demokrácia ellen.

Nem is az a fő baj ezzel, hogy ezeket valaki összeszedte, leírta. A gond az, hogy ezek szerint létezik az embereknek egy elég nagy csoportja, ami az efféle életmód, divat, stb. blogokat olvassa, és komolyan is veszi. Azaz van egy rakás olyan polgár, aki olyan szinten képtelen az önálló gondolkodásra, hogy arra sem alkalmas hogy önállóan eldöntse hogy hol és mikor egyen vagy ne. Már várom a következő blogot a helyes ürítésről is, az abszolút életmódtanácsadó blog pedig nyilván arról fog majd szólni hogy belégzés... kilégzés... belégzés... kilégzés... folytasd az olvást a blog elejéről. Egy áramszünet esetén aztán kihal a fél ország. Mondjuk nem nagy kár érte.

Az igazi baj az, hogy ezeknek a blogoknak az olvasója aztán szavazni megy.

B.Molnár Judit 2018.12.15. 12:58:56

@midnightcoder2:
Kedves @midnightcoder2!
Köszönöm hozzászólását, mely némileg igazolja, hogy a táplálkozáshoz érzelmek tapadnak. Így válthatott ki reakciót is önben egy ilyen kis egyszerű téma. Igen, enni mindenki tud. Igen egyszerű a technikája. Nem is foglalkozunk különösebben az emésztőrendszerünkkel, mert sosem látjuk. Ha sosem fáj a gyomrunk, azt hisszük, minden OK. Az viszont teljesen elkerüli a figyelmünket, hogy az immunrendszerünk 80%-a a bélben lakozik, az egészségünk legfontosabb eleme ez a mikrobiom rendszer. Ennek ideális összetételét a bevitt táplálékokkal tudjuk teljesen tönkre tenni és minden valószínűség szerint már tönkre is tette a lakosság nagy része, köszönhető ez a jelenlegi élelmiszer- és gyógyszeriparnak is. Mivel érzelmi szálak kapcsolódnak az evéshez, a reklám-, gyógyszer- és élelmiszeripar ezt nagyszerűen meglovagolja, végtelen evésre biztat, aminek hatását gyógyszerekkel próbálja helyrehozni. A bélrendszer anomáliái nem csak fizikai, hanem pszichés problémák, autoimmun betegségek kiinduló pontjai is. A lakosság több mint 50%-a elhízott, egyre nő a táplálkozási zavarokkal küzdők száma és egyre több esetben igazolódik be, hogy bizonyos megbetegedések alapja a rossz bélrendszerünkben keresendő. Életünk során elfogyasztunk kb 50 tonna élelmiszert, amiben a hasznos anyagok mellett az amúgy veszélyes hulladéknak tartott anyagok is bekerülnek, közvetlenül a bél nyálkahártyájára. Konkrétan az ürítésről nem szándékoztam írni, bár érdemes lenne. A salakanyag nem ér szót gondolnánk, de sokan mérgezik magukat, mert nem ürítenek rendesen. Ebbe nem bonyolódnék bele, de elgondolkodtató az is, hogy létezik autoimmun betegség esetén székletterápia. Van viszont jó szakirodalma a témának, ha egyet kiemelhetek: Giulia Enders: Bélügyek.
Hozzászólásában az nem jelent problémát számomra, hogy minősítette a cikket, egyúttal engem is, sokkal inkább az, hogy mindenkit, akinek valami problémája van az étkezésével. A sejtésem az, hogy valószínű a saját étkezésén is lenne mit javítani, ugyanis, ha az teljesen OK lenne, simán túlsétál egy ilyen blogbejegyzésen, vagy ha véletlenül elolvassa, szó nélkül tovább lapoz, mert semmilyen húrt nem pendít meg az írás.
Amúgy nem ragadok le ennél az egy témánál, javaslom elolvasásra a blog többi bejegyzését is.
süti beállítások módosítása