Kérdések önmagadhoz

5 + 2 kérdés hétfő reggeli önmagadhoz

2018. november 19. 10:52 - B.Molnár Judit

kod.jpg

Hétfő reggel. Nehezen ébredsz. Húz vissza az ágy. Odakint minden szürke. Biztos hideg is van. Valami potyog az égből. Nem eső, nem hó. Olyan tűhegyes, ami, ha az arcodba vág, fáj. Nincs kedved kimenni. Sőt, még a paplan alól sem akarsz kibújni. Különben is, nincs jó kedved.

Még ki sem másztál az ágyból, még hozzád sem szólt senki és már rossz kedved van? Csípd nyakon ezt a hangulat kérdést, még mielőtt hétfő reggel elsüllyednél a rosszkedv mocsarában!

Hiába érzed úgy, hogy ezer gondolat cikázik a fejedben, adott pillanatban, egyszerre csak egy gondolat uralkodik az elmédben. Ez a jó hír. Mert megválaszthatod, hogy melyik gondolat legyen az. Ha arra gondolsz, hogy nincs kedved elkezdeni a hetet, minden szürke, különben is olyan rossz kedved van, akkor ez válik a valóságoddá. Ha így akarod tengetni a hétfőd, ám legyen. De mi van, ha nem vagy hajlandó megadni magad a felbukkanó hangulatnak és kicseréled a gondolataidat?

Hogyan cserélheted jobbra, a spontán bekúszó kevésbé jó gondolatokat?

Kérdezz! Amikor kérdezel, már a kérdés foglalja el az elmédet. Egy lépcsővel feljebb jutottál. Több kérdést tegyél fel magadnak. Lehet, nincs mindenre válaszod, de most nem az a cél. A cél az, hogy a lehúzó gondolataidat és hangulatodat elűzzük.

Néhány kérdés, ami új gondolatokhoz vezet:

Mitől van rossz kedvem, amikor ma még semmi különös nem történt velem? Szólt hozzám valaki? Történt velem valami tragikus? Mi az aktualitása a rossz kedvemnek, az, hogy hideg van odakint? Most, ebben a pillanatban kint vagyok?

Nézzünk akkor rá, hogy mi van ebben a pillanatban. Felébredtem, tehát élek. Jó hír. Egy fűtött lakásban vagyok. Még egy jó hír. Elkészítem a kávém (micsoda jó hír, ha már valaki el is készítette nekem).... és lépdelek tovább a most pillanatain, amik egytől egyig egészen jók.

Akkor miért is rontom el a reggelem, a napom, a hétfőm a hetem olyan érzésekkel, amelyeknek nem a valósághoz, sokkal inkább kósza gondolataimhoz van köze?

Gondolkozz a saját kérdéseiden. Abban a pillanatban, amikor érzed, hogy bekúsztak lehangoló teóriáid, szembesítsd azokat a jelen pillanatával. Nyugodtan kérdezd meg magadtól, hogy mi szükséged van arra, hogy elronts egy igazán jó pillanatot?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onkerdezo.blog.hu/api/trackback/id/tr8214380664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása